Aantal graafschades in 2021 toegenomen
Recent publiceerde Rijksoverheid de graafschadecijfers 2021. Het Agentschap Telecom concludeert dat in de afgelopen vijf jaar de inspanningen van de graafketen zorgden voor stabilisatie in de kans op graafschade, maar dat er ondanks de inspanningen nog geen sprake is van trendbreuk. In dit artikel vertellen we je meer over de ontwikkeling van de graafschades.
Aantal graafschades opnieuw gestegen
In 2021 zijn er 771.824 graafmeldingen gedaan, hebben er 41074 calamiteiten plaatsgevonden en zijn er 134.687 oriëntatieverzoeken ingediend. Ondanks de inspanningen van de graafketen hebben er alsnog 45.682 graafschades plaatsgevonden met een gemiddelde directe kostenpost van €902 per schade. Dit resulteert in meer dan €41.000.000 aan directe herstelkosten.
De meeste schades ontstaan bij reconstructiewerkzaamheden
Naast het onderzoeken van de aantallen heeft Agentschap Telecom ook gekeken naar de aard van de werkzaamheden waarbij de schade is ontstaan. Uit het onderzoek blijkt dat 22,25% van de schades ontstaan bij het uitvoeren van reconstructiewerkzaamheden. Op de tweede plaats staat het leggen van gasleidingen met 16,96% en op de derde plaats staat het leggen van middenspanning met 14,88%.
Meer dan 31.000 schades hadden eenvoudig voorkomen kunnen worden
Op basis van graafschaderapportages die netbeheerders over 2021 hebben aangeleverd, waren ongeveer 31.000 graafschades makkelijk te voorkomen. Dit zijn schades die veroorzaakt werden door onzorgvuldig werken, zoals onvoldoende voorsteken of onvoldoende lokaliseren. Een goede voorbereiding van de graafopdracht is cruciaal. En daar hoort ook een het instrueren van medewerkers, het opleiden van medewerkers en het onderzoeken van de veiligste methode van ontgraven bij. Alleen zo voorkom je vermijdbare onderbrekingen van de essentiële diensten gas, water, elektriciteit en telecommunicatie.
Focus op strikt toezicht- en handhavingsbeleid
Sinds 1 januari 2022 legt Agentschap Telecom dan ook de focus op een strikt toezicht- en handhavingsbeleid bij het niet naleven van de voorschriften van de WIBON. Daarmee komt een einde aan een periode waarin de graafketen de ruimte en ondersteuning kreeg om zelf het tij te keren.
Wil je meer weten over de graafschades in 2021? Bekijk dan de infographic van Agentschap Telecom: